Časté otázky


Časté otázky

Než si požádáte o půjčku, je dobré znát několik důležitých náležitostí. V následujícím článku si jednotlivé náležitosti vysvětlíme
1) Buďte obezřetní

Na současném trhu je mnoho různých poskytovatelů, ze kterých si můžete vybírat. Důležité je si je pořádně prověřovat. Toto platí zejména pro nebankovní sektor kde dříve šlo narazit na neseriozní společnosti. Po novele o spotřebitelském úvěru se situace výrazně zlepšila. Doporučujeme si najít a pročíst různá hodnocení a recenze, které dnes není žádný problém dohledat na mnoha místech na internetu.

2) Půjčujte si jenom nezbytně

Rekonstrukce domu či bytu, auto do práce či na děti do školky a školy. To vše jsou relevantní důvody na které si je vhodné půjčit. Existuje ale mnoho zbytných věcí na které se úvěr nevyplatí. Typicky na dovolenou. Dovolená dávno skončí a stále jí budete ještě splácet. Další příklad jsou dárky. Především ty Vánoční. Vánoce jsou svátky klidu a míru a nemělo by se zapomínat na své blízké. Ovšem ne za cenu velkého zadlužení. Blízcí pochopí když vám jednou nezbude na velké dary.
3) Splátky volte podle toho na kolik máte

Teoreticky si zvolit vysokou splátku se jeví výhodněji Budete mít rychleji splaceno a obvykle za nižší úrok. Může se ale stát, že přeceníte své možnosti. Před sjednáním úvěru vždy pečlivě propočítejte bez jaké částky (splátky) se bezpečně obejdete. Vždy by měla být ve vašich silách, s jistotou, že vám stále ještě zůstanou peníze z výplaty jako určitá rezerva na případné nenadálé výdaje.
4) Přečtěte si pečlivě úvěrovou dokumentaci.

Nikdy se neřidte pouze tím co vám řekne operátorka v telefonu. Vždy si pečlivě přečtěte úvěrovou dokumentaci. Jestliže nebudete něčemu rozumět, tak se neváhejte svého poskytovatele úvěru zeptat.
5) Nepůjčujte si na současné finanční závazky

Máte půjčku, kterou nezvládáte splácet, a proto si chcete vzít jinou, pomocí které tu předchozí uhradíte? Velká chyba, která mnohdy vede až k dluhové spirále, která může skončit exekucí. Pokud nezvládáte splácet své současné závazky, zkuste se domluvit s vašimi věřiteli na menších splátkách, pokusit se o konsolidaci a v nejzašším případě o osobní insolvenci.